Menu Color:
Main Color:
Käyttäjätunnus esim: Virtanen Ville
Salasana esim: 000999
  Kirjautumisohjeet

31

Älä pilaa suksiasi kesällä!

Älä pilaa suksiasi kesällä!

Tiesitkö, että huolimaton kesäsäilytys voi tehdä paljon hallaa suksillesi?

Hiihtokelit Lapissa ovat nyt parhaimmillaan. Lisää luistoa kevätlumille ehdit saada viemällä sukset kivihiontaan ja käyttämällä kosteilla keleillä fluoriyhdisteitä sisältäviä voiteita. Hyvällä koneella hiottu suksi luistaa heti ensi voitelusta lähtien.
Kun päätät hiihtokauden, muista huolehtia suksistasi. Suojaamaton pohja hapettuu kesän aikana, ja myös pohjaan jäävät epäpuhtaudet reagoivat hapen kanssa.
Puhdista pohjat liukupintojen hoitamiseen tarkoitetulla nesteellä ja levitä pohjaan reilusti pehmeää suojavahaa. Kesän aikana suksen pohja jopa uudistuu jonkin verran, kun pohjamateriaali absorboi itseensä vahaa.

Vaha torjuu myös UV-säteilyn vaikutuksia ja suojaa pohjaa kolhuilta ja naarmulta. UV-säteily heikentää pohjan ominaisuuksia ja voi katkoa muovin polymeeriketjuja.
Viileä ja varjoisa säilytyspaikka onkin paras. Ikkunat suodattavat valtaosan UV-säteilystä, mutta silti suksia ei ole hyvä varastoida auringonvalossa autotallin tai ullakon ikkunan vieressä, missä porotus nostaa lämpötilan korkeaksi.
Turvallisinta on säilyttää sukset vaakatasossa kuormittamattomina väljästi suksipussissa. Liian tiukalle voidepesän kohdalle vedetty kiinnitysnauha voi muuttaa jalkavuuskaarta puolessa vuodessa varsinkin lämpimissä tiloissa. Esimerkiksi eristämättömällä ullakolla elohopea nousee kesähelteillä yli 40 asteen.
Pujota suksiklipsit kevyesti aivan kannan ja kärjen lähelle niin, ettei kaari madallu. Hyvin tiukassa nipussa täyteen ahdetussa suksipussissa sivakoita ei pidä makuuttaa.

Muista!
Suksien ennakkotilaaminen keväällä suoraan tehtaalta on varma tapaa saada juuri itsellesi sopivimmat sukset. Ammattitaitoiset valitsijat ja heidän käyttämänsä mittalaitteet varmistavat sen, että tilattu suksi toimii juuri halutulla kelialueella.

Teksti Seppo Anttila

Julkaistu: | Avainsanat: Suksi , hiihto , suksien huolto | Kommentteja (0) | Luettu (14318) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna