Menu Color:
Main Color:
Käyttäjätunnus esim: Virtanen Ville
Salasana esim: 000999
  Kirjautumisohjeet

22

Sukset pitäviksi – vinkkejä pitovoiteluun

Sukset pitäviksi – vinkkejä pitovoiteluun

Hyvästä voitelustakaan ei ole hyötyä, jos suksen rakenne ei mahdollista hyvää pitoa. Karkein virhe on yrittää hiihtää liian jäykillä suksilla, jolloin pito on huono.
Hyvä yleissuksi on parhaimmillaan pienellä pakkasella, joka on yleisin keli talvella. Se toimii kuntohiihdossa riittävän hyvin kaikilla keleillä. Pikkupakkasen suksilla on helppo hiihtää ja voidella tavallisilla purkkivoiteilla pitäväksi. Suksen rakenne on suhteellisen löysä, mikä takaa pitävän ja rennon potkun myös rauhallisessa hiihdossa. Riittävän pitkä pitoalue tuo ponnistukseen pidon myös pehmeällä lumella.

 

 

 

 

ONGELMAKELEILLE VOITELEMATTOMAT
Voiteluvapaat pitopohjasukset ovat parhaimmillaan, kun lumi on kosteaa tai märkää (lumesta saa puristettua lumipallon), jolloin pitovoitelu on vaikeaa.
Pitopohjasuksia ei tarvitse voidella, mutta niitä täytyy huoltaa muulla tavalla. Ne eivät myöskään toimi kuivalla pakkaslumella. Varsinkin pehmeällä lumella ne pitävät ja luistavat huonosti.
Nano-pinnoitus toimii hyvin myös vanhalla lumella, kun latu on kova ja tiivis. Karhennettava, kumimaisesta materiaalista valmistettu zero-pohja on parhaimmillaan vaikeilla nollakeleillä, jolloin pitovoide jäätyy helposti. Nano toimii laajemmalla kelialueella kuin zero.
Zerojen pitoaluetta on välillä karhennettava hiekkapaperilla ja suihkutettava fluorinesteellä sekä voideltava liukupintoja.
Nano-suksien pohjia on välillä puhdistettava varsinkin keväällä voiteenpoistoaineella ja rätillä pariinkin kertaan. Sen lisäksi nano-suksia on säilytettävä välillä huoneenlämmössä, jotta kosteus poistuu pohjien huokosista, jos sukset ovat päässeet jäätymään. Jäätynyt pohja ei pidä eikä luista. Nanot on myös jäähdytettävä täysin ennen lumelle laittoa.

PUUSUKSI ELÄÄ EDELLEEN!
Edulliset noin 180 euroa maksavat puurunkoiset sukset toimivat kuntohiihtäjällä pakkaskelillä erittäin hyvin, ja ne on helppo voidella pakkasella purkkivoiteella. Vähemmän hiihtävä kuntoilija selviää mainiosti kaikista keleistä hankkimalla kahdet sukset: puurunkoiset pakkaskelin sukset ja pitopohjasukset.

TUNNE PITOALUE
Suksen pitoalue alkaa kantapään etupuolelta pohjan kohdalta ja jatkuu 20–30 senttiä varpaiden kärjestä eteenpäin, jolloin pitoalueella on mittaa noin puoli metriä. Pitovoide levitetään vain tälle alueelle.
Pitoalue ja suksen oikea jäykkyys voidaan määritellä tarkkaan ns. paperitestillä. Kun seisotaan suksien päällä lattialla paino tasaisesti molemmilla jaloilla, ohut paperipala liikkuu kantapään alta siteen etupuolelle 20–30 senttiä. Paperin kiinniottokohdat merkitään tussilla suksen reunoihin. Kun paino viedään vain yhdelle jalalle normaalissa seisoma-asennossa (vähintään 50 % painosta kantapäällä), paperi liikkuu vielä kohtuullisen hyvin suksen alla. Kun polvea työnnetään eteen ja paino siirtyy päkiälle, paperi juuttuu täysin kiinni. Suksia ostaessasi pyydä myyjää testaamaan pitoalue ja merkitsemään se suksen reunoihin.
Suksen pohjan luisto- ja pitoalueet voidaan suojat maalarinteipillä voitelun ajaksi, jotta pitovoide ei leviä luistopinnoille tai päinvastoin.
Älä koskaan levitä pitovoidetta kantapään alle tai varsinkaan sen taakse, sillä se ei anna enää lisäpitoa mutta heikentää selkästi luistoa.

 

 

KOLME PERUSVOIDETTA
Nykyään koneellisesti hoidetut ladut ovat niin tiiviitä, että ne mahdollistavat selvästi pehmeämpien purkkivoiteiden käytön kuin aikaisemmin. Voidevalmistajien ohjeissa suositukset perustuvat edelleen pehmeämmille latupohjille, jolloin voidepurkkien lämpötilasuosituksetkin ovat kylmemmille keleille. Näin kuntoilijat saattavat valita turhan kovan pitovoiteen.
Vaikka pakkasta olisi  –6 astetta, voit käyttää –1 asteen pakkaselle tarkoitettua purkkivoidetta, kunhan tasoitat voidekerrokset synteettisellä korkilla huolellisesti. Tämä ehkäisee pehmeämmän voiteen jäätymisen. Pehmeällä irtolumella tarvitaan toki kovempaa voidetta.
Kuntohiihtäjän yksinkertaisin voidepakki sisältää kaksi purkkivoidetta: nollakelin purkin ja –5 asteen purkin. Kun on lämpimämpää kuin –8, tarvitaan violetin väristä tai vastaavaa nollakelin purkkivoidetta, jonka alue nollasta –3:een. Kylmemmillä keleillä käytetään sinistä voidetta tai vastaavaa  –5 asteen pakkasiin tarkoitettua purkkia.
Liisteriksi kelpaa universal-liisteri. Sillä on laaja kelialue eikä se jäädy.

OHUITA KERROKSIA RUNSAASTI
Pitovoitelussa levitetään ohuita kerroksia. Tällöin voitelu on teknisesti helppoa eikä voide paakkuunnu. Levitä 4–7 kerrosta ja tasoita kukin kerros synteettisellä korkilla.
Jos mahdollista, purkkivoitelu kannattaa tehdä kylmässä, jolloin pehmeä voide tasoittuu helpommin ohueksi kerrokseksi. Ainakin viimeinen kerros kannattaa levittää ja tasoittaa kylmään sukseen. Näin voiteen jäätymisriksi pienenee ja suksi pitää ensi potkuista lähtien.

MAINETTAAN HELPOMPI LIISTERIVOITELU
Liisterivoitelu on paljon helpompaa kuin usein luullaan. Esimerkiksi pehmeiden purkkivoiteiden levittäminen voi olla vaikeampaa kuin liisterin. Liisterituubin lämmittäminen esimerkiksi tukankuivaajalla helpottaa voiteen levittämistä.
Jos käytössä on vain selkeille pakkaskeleille tarkoitetut sukset, liisterin pitovoidealuetta lyhennetään edestä ja takaa yhteensä 5–7 senttiä verrattuna siihen alueeseen, jolle pakkaskelin purkkivoidetta voi levittää. Kostean pikkupakkasen suksissa pitoaluetta lyhennetään 1–2 senttiä molemmista päistä.

KARHENNUSTA JA POHJAVOIDETTA
Yleensä pohjan pitoaluetta karhennetaan kevyesti 120:n hiekkapaperilla. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi suksien pohjustuksen yhteydessä. Karhennus lisää pitovoiteen pysyvyyttä suksen pohjassa. Myös pohjavoiteen ja pohjaliisterin käyttö on suositeltavaa, jos haluaa mahdollisimman pysyvän pidon. Pohjavoide sitoo pitovoiteen suksen pohjaan.

HIENOSÄÄTÖÄ
Vesikelin voitelussa purista muutaman sentin välein tippoja punaisesta liisteristä ja universal-liisteristä. Lämmitä pohjaa kuumailmapuhaltimella tai hiustenkuivaajalla ja levitä liisteri peukalolla tasaiseksi kerrokseksi.
Jäiselle tai karkealle lumelle lähellä nollaa olevalle kelille levitä samalla periaatteella kuin edellä universal-liisteriä ja violettia liisteriä. Lämmitä voitetia puhaltimella ja levitä se tasaiseksi.

LIISTERIN POISTOVINKKI!
Lämmitä liisteriä kuumailmapuhaltimella, laita wc-paperia liisterin päälle ja vedä siklillä paperi ja siihen imeytynyt voide pois. Tee loppupuhdistus voiteenpoistoaineella.

ÄLÄ TAHRAA PAIKKOJA!
Jos sivakoita joutuu kuljettamaan esimerkiksi suksipussissa, kiinnitä pohjat vastakkain ja vedä molemmille sivureunoille leveät pakkausteipit pitovoiteen alueelle. Näin liisteri ei tahraa suksipussia, ja suksia voi kuljettaa autossa jopa ilman pussia.

Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (38178) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna