Menu Color:
Main Color:
Käyttäjätunnus esim: Virtanen Ville
Salasana esim: 000999
  Kirjautumisohjeet

22

Vesijuoksusta kestävyyttä ja lihaskuntoa

Vesijuoksusta kestävyyttä ja lihaskuntoa

Vesijuoksu on suosittu ja tehokas juoksuharjoittelun oheislaji. Eikä pelkästään silloin, kun vamma estää tavallisen juoksun.

 

 

 

 

 

 

 

Parhaimmillaan vesijuoksu on säännöllinen osa harjoittelua lisäämään aerobisen treenin määrää ja edistämään palautumista. Se voi olla myös tärkeä keino vamman kuntoutuksessa.

Vedessä juoksu onnistuu vesijuoksuvyön avulla, joka kannattelee kehoa pystyasennossa. Tavallisia vöitä löytyy jokaisesta uimahallista, mutta voit hankkia itsellesi kevyemmän mallin. Nopeat, muutaman sekunnin mittaiset spurtit onnistuvat myös ilman kellukkeita. Kokeile myös nilkkoihin laitettavia kellukkeita, jolloin vesijuoksu on hieman rasittavampaa ja vaativampaa.
Juoksu onnistuu myös ilman kellukkeita pohjakosketuksella sopivan syvässä vedessä. 
Jotkin juoksijat tekevät myös tavallista uintia tärkeänä osana harjoitteluaan, vaikka se onkin varsin kaukana juoksun lajinomaisuudesta. Tehokas uinti kehittää myös ylävartalon lihasmassaa, mutta se ei välttämättä ole haitaksi vaikkapa keskimatojen juoksijoille.
Olipa allasharjoittelun tapa mikä tahansa, ainakin vedessä olemisesta on hyötyä. Vesi saa nimittäin aikaan fysiologisia vaikutuksia, joista on hyötyä kestävyyskunnolle.

 


 

Lisää kestävyyttä
Vesijuoksu on yksi parhaimmista juoksijan oheisharjoitteista. Veden kannattelevan vaikutuksen ansiosta tavallisen juoksun aiheuttama iskutus jää pois. Jalat ja keho saavat tältä osin lepoa, mutta verenkiertoelimistö, sydän ja keuhkot harjaantuvat kuten juoksussakin.
Vedellä on aina myös rentouttava ja elastivuutta lisäävä vaikutus lihaksiin ja jänteisiin, ja se edistää elimistön palautumista.
Aineenvaihdunnallisesti vesijuoksulla voidaan kehittää kaikkia kestävyysominaisuuksia peruskunnosta maitohapollisiin intervalleihin ja nopean frekvenssin vetoihin.

Vedenalainen kuntosali
Veden vastuksen ansiosta voit tehdä altaassa myös lihaskuntoharjoittelua. Eri tekniikoita kokeillen vesijuoksun vaikutus kohdistuu pakaroihin, takareisiin tai lonkan koukistajiin. Käsien työtä voit tehostaa kauhomalla avoimella kämmenellä. Varsinkin lihaskestävyys- ja kestovoimaominaisuudet saavat hyvää harjoitusta.
Pidä kuitenkin huolta juoksun lajinomaisuudesta. Huomaa ero tekniikassa, kun teet juoksua pyörittäen, paikallaan polkien tai suorin jaloin vettä kauhoen.
Juoksun frekvenssin, askeltiheyden, on syytä olla lähellä tavallista juoksua. Se voi vaatia pienempien liikeratojen käyttöä tai vähemmän veden kauhomista.

Syke matalampi vedessä
Vedessä sykkeet ovat alhaisemmat kuin tavallisessa juoksussa. Hydrostaattinen paine helpottaa veren virtausta takaisin sydämeen, jolloin sydämen ei tarvitse työskennellä niin kovaa. Sydämen työtä helpottaa myös se, että aktiivinen lihasmassa on vedessä pienempi kuin maalla, koska kehon ei tarvitse työskennellä painovoimaa vastaan.
Allastreeneissä ei siis kannata tuijottaa liikaa sykkeisiin. Sykkeiden pitäminen väkisin korkealla voi sen sijaan lisätä kehon väsymistä ja lihasten jumitusta, joten maalaisjärki on paikallaan.

 


Kuntouta harkiten
Useimmiten juoksija hyppää altaaseen siinä vaiheessa, kun jokin vamma estää normaalin harjoittelun. Vesijumppa on kaiken lisäksi yksi varteenotettava kuntoutusmenetelmä monissa vammoissa.
Kaikkien vammojen kohdalla vesijuoksua ei kuitenkaan voi ilman harkintaa suositella. Esimerkiksi akuutti jännetulehdus tai jotkin rasitusmurtumat eivät siedä ainakaan kaikissa vamman toipumisvaiheissa edes vesijuoksua. Keskustele siis lääkärisi ja fysioterapeuttisi kanssa tilanteesta.

Voimaa hapenkuljetukseen
Jo pelkästään vedessä oleminen on ilmeisen hyödyllistä elimistön hapenkuljetusjärjestelmälle. Veden aiheuttama hydrostaattinen paine lisää verenvirtausta sydämeen ja kasvattaa näin sydämen tilavuutta, mikä parantaa kestävyyttä.
Lapsuuden tuntikausia kestäneet vesileikit ovat siis olleet hyvää harjoitusta kestävyydellemme!


NÄIN HYÖDYT VESIJUOKSUSTA

>> Vesijuoksu on keino lisätä aerobisen harjoittelun määrää.

>> Rasitusvammojen riski pienenee, mutta aineenvaihdunta saa harjoitusta.

>> Pidennä esimerkiksi juoksulenkkiäsi tekemällä sen päälle vesijuoksua.

>> Erinomaista palauttavaa harjoittelua. Henkisesti virkistävää vaihtelua.

>> Vedessä oleminen saattaa antaa ylimääräistä hyötyä verenkiertoelimistölle.

 

Alkuperäinen artikkeli Juoksija-lehti 9/2016

Teksti Ari Paunonen

Kuva Lehtikuva

 
Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (8030) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna