Menu Color:
Main Color:
Käyttäjätunnus esim: Virtanen Ville
Salasana esim: 000999
  Kirjautumisohjeet
 • Syksyn 2017 maastokengät testissä
  Vaihtelua ja elämyksiä tarjoavasta polkujuoksusta nautit eniten, kun varusteesi ovat kunnossa. Tärkein hankinta on hyvät maastojuoksukengät. Tutustu Juoksija-lehden syksyn 2017 maasturien testiin.
 • Korjaa yleisin tekniikkavirhe: istuva juoksuasento
  Istuva juoksuasento vie tehon pois askeleesta. Tämä tekniikkavirhe on opeteltavissa pois. Hyvä lihaskuntoharjoittelu ja oman askelrytmin tarkkailu auttavat sen korjaamisessa.
 • Juoksukoulu tsemppaa eteenpäin
  Juoksukoulusta löytyvät motivaatio, monipuoliset treenit ja maailman paras treeniseura. Mukaan ilmoittaudutaan tekniikkavinkkien toivossa, pois lähdetään uuden juoksuperheen kanssa.
 • Korjaa tekniikkavirheet
  Hyvä askel on avain nautinnolliseen juoksuun. Oikea tekniikka tekee sinusta nopean ja kestävän. Vammariski pienee, kun keho rasittuu vähemmän. Jokaisella juoksijalla on yleensä kehitettävää omassa tyy...
 • Näin syke ohjaa harjoittelua
  Yksinkertaisin ja yksilöllisin keino rasitustasojen määrittämiseksi on syke. Eri kestävyysominaisuudet voidaan määrittää prosentteina maksimisykkeestä.
 • Aloittelijan puolimaraton

  Miten ensikertalaisen pitäisi valmistautua elämän ensimmäiselle puolimaratonille? Käyt salilla viikoittain, pelaat työkavereiden kanssa sählyä ja käyt kerran viikossa lenkillä joko juosten tai hiihtä...
 • Vauhtikestävyydellä tuloksiin

  Hyvällä peruskunnolla tyylikkäästi maaliin, vauhtikestävyydellä tulokset paremmiksi. Näin voisi tiivistää kuntojuoksijan ohjeet maratonilla, puolikkaalla ja kympillä. Hyvä vauhtikestävyys auttaa saavu...
 • Kympin testistä tarkat treenivauhdit

  Kympin testijuoksulla voit helposti selvittää juuri sinulle sopivat harjoitusvauhdit. Juoksijan palvelulla saat juuri sinulle sopivat harjoitusvauhdit eri ominaisuuksien kehittämiseksi.Kympin testijuo...
 • Pohjakuntoa aerobisesta juoksusta

  Kevyt aerobinen harjoittelu kehittää hapenkuljetuselimistöä. Se on myös palauttavaa treeniä kovien harjoitusten jälkeisinä päivinä.
 • Juokse itsesi hyvään kuntoon!

  Hyvä peruskestävyys antaa avaimet fyysiseen hyvinvointiin ja terveyteen. Juoksuharjoittelulla hoituu kuntoremontti olipa tavoitteena kilpailutulos tai tunnelmallinen kisatapahtuma. Juoksija-lehti kok...
Treeniartikkelit juoksuun
02

Hellelenkit nostavat kuntoa

Hellelenkit nostavat kuntoa

Kuuma sää voi aluksi viedä juoksuhalut, mutta sitä ei kannata säikähtää. Lämpimässä harjoittelusta on monia hyötyjä niin fyysisen kunnon kuin yleisterveyden kannalta. Elimistö myös tottuu pian hellelukemiin.
Turun yliopiston liikunta- ja verenkiertofysiologian dosentti Ilkka Heinonen perustelee, miksi kesästä kannattaa nauttia täysillä. Helteiset lenkitkään eivät ole pahasta. Laajempi artikkeli aiheesta julkaistiin Juoksijassa 5-2016.


 

 

Tunnetuin kesän ja auringon hyöty on D-vitamiini, joka on osallisena monissa elimistön tärkeissä toiminnoissa. D-vitamiinia – jota pidetään nykyisin jopa enemmän hormonina – elimistö valmistaa auringonvalon avulla.
– Suomessa D-vitamiinin saanti on heikkoa pitkän ja pimeän talven takia. Siksi kesän valosta kannattaa nauttia täysin siemauksin ja täyttää vitamiinivarastoja, vaikka välillä kuuma olisikin, Ilkka Heinonen muistuttaa.
Pelätty liiallinen UV-säteilyn ja ihosyövän riski pienenee oleellisesti, jos vältetään turhaa paljaan ihon altistamista ja auringossa makaamista. Ulkoliikunta ja lenkkeily ovat valon saantiin mainio keino, sillä silloin ollaan välillä varjossakin.

Valoisuus laskee verenpainetta
Verenkiertoa tutkinut Ilkka Heinonen tietää, että auringonvalo laajentaa elimistön verisuonia ja laskee verenpainetta.
– Väestötasolla verenpaine on matalampi kesällä kuin talvella. Väestöjen keskiverenpaine ja verenpainetaudin esiintyvyys on korkeampi mitä kauempana väestöt ovat päiväntasaajalta.

Helle – treenin tehokeino
Kuumassa harjoittelu tai kilpaileminen tuntuvat suurimmalle osalle ihmisistä tukahduttavalta, mutta siitä on runsaasti hyötyäkin.
– Kesän hellekausi kannattaa ajatella jännittäväksi lisukkeeksi harjoittelun tehostamisessa. Helletreenit parantavat nimittäin suorituskykyä, muun muassa lämmönsietokykyä, josta on etua kestävyysurheilussa, tietää Heinonen.
Lämpimässä harjoittelun hyötyjä ovat suurentunut plasma- ja kokoverentilavuus, parantunut verisuonitoiminta, sydämen ja luurankolihasten parantunut taloudellisuus ja stressinsietokyky sekä entistä parempi ihon verenvirtaus- ja hikoilukyky.
Nämä muutokset parantavat sydämen pumppauskykyä ja madaltavat sykettä.
– Hellelenkit parantavat juoksun taloudellisuutta ja kehittävät myös viileiden olosuhteiden suorituskykyä, Ilkka Heinonen sanoo.

Teksti Ari Paunonen

Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (16241) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna