Menu Color:
Main Color:
Käyttäjätunnus esim: Virtanen Ville
Salasana esim: 000999
  Kirjautumisohjeet

Treeniartikkelit juoksuun
21

Kolme vinkkiä juoksutekniikkaan

Kolme vinkkiä juoksutekniikkaan

Juoksuaskel on hyvin yksilöllinen asia. Tyylejä ja pieniä vivahteita on monenlaisia, mutta perustekniikka on kaikilla juoksijoilla hyvin yksinkertainen asia.
Tässä kolme helppoa vinkkiä juoksutekniikkaan ja helpompaan askellukseen.

 

 

OSUTA ASKEL LANTION ALLE
Yleinen virhe on juosta liian pitkällä ja harppovalla askeleella. Silloin askel osuu maahan kauaksi kehon painopisteen eteen. Askelkontaktista tulee vauhtia jarruttava, ja kehosi pomppii voimia tuhlaavasti ylös-alas. Jalkoihin ja kehoon kohdistuu kova törmäysvoima, mikä alistaa rasitusvammoille.
Yritä osuttaa askelkontaktisi lantiosi alle. Usein se tarkoittaa sitä, että sinun kannattaa lyhentää hieman askeltasi ja juosta tiheämmällä rytmillä. Askelta kannattaa myös pyörittää enemmän kokojalalla tai jopa päkiällä, ei voimakkaasti kantapään kautta.
Kohdalleen osuva kontakti ja askeleen lyhentäminen antavat askeleelle rullausta. Juoksu on jouhevaa ja kehon painopiste liikkuu tasaisesti eteenpäin ilman pomppimista. 
Hyvän rytmin ansiosta askelpituutesi voi lopulta jopa kasvaa, mikä merkitsee nopeampaa juoksuvauhtia.

 

RENTOUTA HARTIAT
Juoksemme usein hartiat koholla ja kädet jännitettyinä - kuten yllä olevassa kuvassa. Ylävartalon rentouttaminen on helppo tapa vähentää turhaa energiankulutusta.
Laske hartiasi alas. Pidä kädet lähellä vartaloa ja liikeradat suoraan eteen- ja taaksepäin – älä juokse kuin ”kauppakasseja kantaen” kädet suorina. Käsien käyttö nopeutuu ja rytmi paranee, kun kyynärnivelen kulma on noin 90 astetta.

KATSE HORISONTTIIN
Katse ohjaa liikettä. Jos juoksemme turhaan katse katso kohti maata, kuten oheisessa kuvassa tapahtuu, vartalomme kääntyy huonoon ryhtiin ja lantiosta mutkalle istuvaan asentoon. Katso suoraan eteesi kohti horisonttia ja juoksusuuntaa. Se antaa itsestään ryhtiä juoksuun.

 

Teksti Ari Paunonen
Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (23173) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna