Menu Color:
Main Color:
Käyttäjätunnus esim: Virtanen Ville
Salasana esim: 000999
  Kirjautumisohjeet
 • Syksyn 2017 maastokengät testissä
  Vaihtelua ja elämyksiä tarjoavasta polkujuoksusta nautit eniten, kun varusteesi ovat kunnossa. Tärkein hankinta on hyvät maastojuoksukengät. Tutustu Juoksija-lehden syksyn 2017 maasturien testiin.
 • Korjaa yleisin tekniikkavirhe: istuva juoksuasento
  Istuva juoksuasento vie tehon pois askeleesta. Tämä tekniikkavirhe on opeteltavissa pois. Hyvä lihaskuntoharjoittelu ja oman askelrytmin tarkkailu auttavat sen korjaamisessa.
 • Juoksukoulu tsemppaa eteenpäin
  Juoksukoulusta löytyvät motivaatio, monipuoliset treenit ja maailman paras treeniseura. Mukaan ilmoittaudutaan tekniikkavinkkien toivossa, pois lähdetään uuden juoksuperheen kanssa.
 • Korjaa tekniikkavirheet
  Hyvä askel on avain nautinnolliseen juoksuun. Oikea tekniikka tekee sinusta nopean ja kestävän. Vammariski pienee, kun keho rasittuu vähemmän. Jokaisella juoksijalla on yleensä kehitettävää omassa tyy...
 • Näin syke ohjaa harjoittelua
  Yksinkertaisin ja yksilöllisin keino rasitustasojen määrittämiseksi on syke. Eri kestävyysominaisuudet voidaan määrittää prosentteina maksimisykkeestä.
 • Aloittelijan puolimaraton

  Miten ensikertalaisen pitäisi valmistautua elämän ensimmäiselle puolimaratonille? Käyt salilla viikoittain, pelaat työkavereiden kanssa sählyä ja käyt kerran viikossa lenkillä joko juosten tai hiihtä...
 • Vauhtikestävyydellä tuloksiin

  Hyvällä peruskunnolla tyylikkäästi maaliin, vauhtikestävyydellä tulokset paremmiksi. Näin voisi tiivistää kuntojuoksijan ohjeet maratonilla, puolikkaalla ja kympillä. Hyvä vauhtikestävyys auttaa saavu...
 • Kympin testistä tarkat treenivauhdit

  Kympin testijuoksulla voit helposti selvittää juuri sinulle sopivat harjoitusvauhdit. Juoksijan palvelulla saat juuri sinulle sopivat harjoitusvauhdit eri ominaisuuksien kehittämiseksi.Kympin testijuo...
 • Pohjakuntoa aerobisesta juoksusta

  Kevyt aerobinen harjoittelu kehittää hapenkuljetuselimistöä. Se on myös palauttavaa treeniä kovien harjoitusten jälkeisinä päivinä.
 • Juokse itsesi hyvään kuntoon!

  Hyvä peruskestävyys antaa avaimet fyysiseen hyvinvointiin ja terveyteen. Juoksuharjoittelulla hoituu kuntoremontti olipa tavoitteena kilpailutulos tai tunnelmallinen kisatapahtuma. Juoksija-lehti kok...
Treeniartikkelit juoksuun
03

Juokse itsesi nopeaksi

Juokse itsesi nopeaksi

Aerobinen harjoittelu tapahtuu enimmäkseen varsin hitailla vauhdeilla, mikä ei juurikaan kehitä nopeutta. Kestoharjoittelun vastapainoksi on hyvä tehdä lyhyitä spurtteja, jotka antavat lihaksille uusia ärsykkeitä.

Nopeusharjoittelu on myös henkisesti virkistävää. Hyvä verryttely, tekniikan tarkkailu ja yhteinen tekeminen kaveriporukan kanssa piristävät.
Nopeusvedot ovat pituudeltaan vain 5–10 sekuntia pitkiä. Maitohappoa ei saa kertyä lihaksiin, sillä se ei paranna nopeutta. Liika anaerobisuus päinvastoin heikentää elastisuutta ja kimmoisuutta.

MUISTA NÄMÄ NOPEUDESSA!
1) Tee nopeusharjoitus hyvin palautuneena. Tukkoiset, kireät ja väsyneet lihakset eivät ota vastaan nopeutta.
Älä yritä tehdä nopeusharjoitusta heti kovan juoksutreenin, voimaharjoituksen tai pitkän lenkin jälkeisenä päivänä. Pidä 2–3 helppoa päivää ennen nopeita vetoja.
2) Tee treeni hyvissä ja turvallisissa olosuhteissa. Askel ei saa lipsua liukkaalla. Ei kylmässä, lämpö on ehdoton edellytys nopeudelle.
3) Pidä pitkät palautukset, vedon jälkeen 3-4 minuuttia.
4) Verryttele hyvin ennen nopeustreeniä.
5) Nopeuden kehittäminen vaatii keskittymistä ja riittävää tahdonvoimaa, sähäkkyyttä, jotta nukkuvat lihassolut heräävät mukaan.
6) Muista rentous. Nopeus ei kehity väkisin rutistaen. 90 prosentin suoritus kehittää paremmin kuin täysillä yrittäminen.

NÄIN RAKENNAT HYVÄN NOPEUSHARJOITUKSEN
>> Lämmittele hyvin. Tee kevyttä verryttelyjuoksua, venyttelyä ja koordinaatioiden tapailua.
>> Jatka lämmittelyä juoksemalla 3 x 40–50 metriä hyvin rennosti.
>> Tee 5–6 x 50 metrin toistoja. Aloita nopeusvedot nousevalla rytmillä. Ensimmäiset vedot rennosti, ja nosta tempoa pikkuhiljaa. Pari viimeistä voit vetää rennon täysillä.
>> Pidä vetojen välissä pitkä palautus, 3–4 minuuttia.
>> Voit tehdä nopeusvedot myös loivaan ylämäkeen.

KESTÄVYYSJUOKSIJAN SPESIAALI
>> Tee kevyen lenkin aikana muutamia 50–80 metrin rentoja kiihdytyksiä.
>> Tee kevyen lenkin päälle 60–100 metrin kiihdytysvetoja, esimerkiksi 3–5 kappaletta.
>> Kokeile myös ”tolppavetoja”, lyhtypylvään väli kovaa, seuraava väli palautellen, seuraava väli taas kovaa… 3–5 kovaa spurttia lyhyellä palautuksella.

MUISTA LAJEISTA NOPEUTTA
>> Juoksun lisäksi voit kehittää nopeutta esimerkiksi pyörällä, hiihtäen, rappujuoksuilla tai vesijuoksulla.
>> Myös voimaharjoittelussa voit keskittyä pikavoimaan, joka kehittyy tekemällä liikkeitä keveillä painoilla ja nopealla rytmillä. Loikkiminen tai hyppely  ja pallopelit ovat myös hyvää nopeustreeniä.

Katso myös video nopeutta kehittävästä mäkitreenistä:

VIDEO

 

Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (22018) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna