Menu Color:
Main Color:
Käyttäjätunnus esim: Virtanen Ville
Salasana esim: 000999
  Kirjautumisohjeet

Treeniartikkelit juoksuun
10

Halliharjoittelusta helpostusta talven liukkaille keleille!

Halliharjoittelusta helpostusta talven liukkaille keleille!

Suomessa on varsin kattavasti yleisurheiluun tarkoitettuja sisähalleja ja juoksusuoria, jotka ovat myös tavallisten kuntoilijoiden käytettävissä. Sisällä juokseminen ei tietenkään korvaa täysin ulkona tapahtuvaa lenkkeilyä, mutta pahimpien kelien varalle ja harjoittelun virkistämiseksi ja monipuolistamiseksi ne ovat oiva vaihtoehto.
Konkreettisin hyöty on pitävä juoksualusta, sillä talven juoksukelien yksi huonoimmista puolista on liukkaus.
Halliharjoittelulla on kaksi selvää etua. Sen avulla juoksuharjoitteluun saadaan jatkuvuutta, vaikka ulkona sääolot olisivat lenkkeilyn kannalta hankalat. Pitävällä alustalla ja lämpimässä harjoittelu parantaa monia fyysisiä ominaisuuksia, mm. juoksutekniikkaa ja nopeutta, joista on hyötyä pitkällä tähtäimellä kaikentasoisille juoksijoille.

 

Halliharjoittelussa on kuitenkin monia tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon. Pelkkä kovien vetojan paahtaminen ei vie pitkälle, ja liiallinen tai liian kova halliharjoittelu sisältää riskejä.

>> PSYYKE
Pienen ringin kiertäminen on tylsää. Aivan oikein, niin se yleensä onkin! Salli itsellesi tämä tunne äläkä odota liikoja halliharjoittelulta. Pyri juoksemaan edelleen ulkona niin paljon kuin mahdollista, mutta lyhyiden halliosioiden avulla piristät huomattavasti talvilenkkeilyäsi.

>> HENGITYSILMA
Hallien kuiva, lämmin ja kenties pölyinenkin ilma voi haitata hengitystä. Sisällä ei kannata juosta samoja määriä kuin ulkona. Vältä myös hengitystä eniten rasittavien harjoitusten tekemistä sisällä. Voit esimerkiksi pyrkiä tekemään varsinaisen harjoituksen ulkona ja lopettaa lenkkisi vauhdikkaaseen, mutta varsin lyhyeen vetoon sisällä. Näin saat lihaksiisi hyvän tuntuman lenkin päätteeksi.

>> JUOKSUALUSTA
Hallin jyrkät ja kaltevat kaarteet sekä kestopäällysteinen juoksualusta rasittavat helposti jalkoja ja saattavat aiheuttaa vammoja. Vältä siis liiallista halliharjoittelua. 
Pyri juoksemaan enemmän suorilla, jossa jalat eivät joudu kaarrerasitukseen. Kaarteita juostessa vaihda välillä juoksusuuntaa, jos se on turvallisuuden kannalta mahdollista. Hallissa harjoiteltaessa on myös kiusauksena käyttää liian kevyitä kenkiä, joten juokse edelleen turvallisissa harjoituskengissä.

>> VAUHTI
Hallissa hyvissä olosuhteissa vauhti nousee helposti liian kovaksi, jolloin talven peruskuntokauden luonne muuttuu ratkaisevasti. Älä siis muuta liikaa harjoitussuunnitelmaasi, vaikka joutuisitkin kovan talven takia harjoittelemaan enemmän sisätiloissa.


NÄIN HYÖDYT SISÄHALLEISTA

Lenkin päälle halliveto
> Normaali kevyt lenkki ulkona, vaikka heikommissakin olosuhteissa.
> Lenkin lopuksi halliin, jossa juoksutekniikkaa terävöittävä loppukiihdytys tai lyhyitä, 60–100 metrin pituisia kiihdytysvetoja.
> Venyttelyä tilavissa puitteissa.
> Piristää harjoittelua, nopea juokseminen palauttaa lihasten vireyden lumessa ja liukkaalla tarpomisen jälkeen.

Nopeusharjoittelu
> Hyvä verryttely ulkona.
> Verryttely jatkuu sisällä juoksualustaan totutellen ja huolellista venyttelyä tehden.
> 50–80 metrin toistoja tempoa ja juoksun terävyyttä veto vedolta tehostaen.
> Riittävä palautusaika (3–5 min) ja suhteellisen pieni toistomäärä (3–6 kpl) antavat mahdollisuuksia nopealle juoksemiselle. Toistomäärää kasvattamalla, palautusaikaa lyhentämällä ja tehoa helpottamalla harjoitus kehittää nopeuskestävyyttä.
> Rauhallinen jälkiverryttely.
> Nopeusharjoittelu on hyödyllistä kaikentasoisille juoksijoilla.

Kokeile juoksukuntopiiriä
> Lihaskuntoliikkeitä, joiden välissä juoksuosuus, esim. 60–200 m rennon terävästi.
> Tekee kuntopiiristä lajinomaisemman.

 

Kiertävän juoksuradan hallit Suomessa:

Botniahalli, Mustasaari

Esport Areena, Espoo

Hipposhalli, Jyväskylä

Joensuun Areena

Karhuhalli, Pori

Kuopio-halli

Kuortanehalli

Kupittaa, Turku

Lapin Urheiluopisto, Rovaniemi

Liikuntamylly, Helsinki

Ouluhalli

Liikuntakeskus Pajulahti, Nastola

Pirkkahalli, Tampere

Suomen Urheiluopisto, Vierumäki, Heinola

Karhuvuori, Kotka

 

Teksti Ari Paunonen

Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (11505) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna