Menu Color:
Main Color:
Käyttäjätunnus esim: Virtanen Ville
Salasana esim: 000999
  Kirjautumisohjeet
 • Syksyn 2017 maastokengät testissä
  Vaihtelua ja elämyksiä tarjoavasta polkujuoksusta nautit eniten, kun varusteesi ovat kunnossa. Tärkein hankinta on hyvät maastojuoksukengät. Tutustu Juoksija-lehden syksyn 2017 maasturien testiin.
 • Korjaa yleisin tekniikkavirhe: istuva juoksuasento
  Istuva juoksuasento vie tehon pois askeleesta. Tämä tekniikkavirhe on opeteltavissa pois. Hyvä lihaskuntoharjoittelu ja oman askelrytmin tarkkailu auttavat sen korjaamisessa.
 • Juoksukoulu tsemppaa eteenpäin
  Juoksukoulusta löytyvät motivaatio, monipuoliset treenit ja maailman paras treeniseura. Mukaan ilmoittaudutaan tekniikkavinkkien toivossa, pois lähdetään uuden juoksuperheen kanssa.
 • Korjaa tekniikkavirheet
  Hyvä askel on avain nautinnolliseen juoksuun. Oikea tekniikka tekee sinusta nopean ja kestävän. Vammariski pienee, kun keho rasittuu vähemmän. Jokaisella juoksijalla on yleensä kehitettävää omassa tyy...
 • Näin syke ohjaa harjoittelua
  Yksinkertaisin ja yksilöllisin keino rasitustasojen määrittämiseksi on syke. Eri kestävyysominaisuudet voidaan määrittää prosentteina maksimisykkeestä.
 • Aloittelijan puolimaraton

  Miten ensikertalaisen pitäisi valmistautua elämän ensimmäiselle puolimaratonille? Käyt salilla viikoittain, pelaat työkavereiden kanssa sählyä ja käyt kerran viikossa lenkillä joko juosten tai hiihtä...
 • Vauhtikestävyydellä tuloksiin

  Hyvällä peruskunnolla tyylikkäästi maaliin, vauhtikestävyydellä tulokset paremmiksi. Näin voisi tiivistää kuntojuoksijan ohjeet maratonilla, puolikkaalla ja kympillä. Hyvä vauhtikestävyys auttaa saavu...
 • Kympin testistä tarkat treenivauhdit

  Kympin testijuoksulla voit helposti selvittää juuri sinulle sopivat harjoitusvauhdit. Juoksijan palvelulla saat juuri sinulle sopivat harjoitusvauhdit eri ominaisuuksien kehittämiseksi.Kympin testijuo...
 • Pohjakuntoa aerobisesta juoksusta

  Kevyt aerobinen harjoittelu kehittää hapenkuljetuselimistöä. Se on myös palauttavaa treeniä kovien harjoitusten jälkeisinä päivinä.
 • Juokse itsesi hyvään kuntoon!

  Hyvä peruskestävyys antaa avaimet fyysiseen hyvinvointiin ja terveyteen. Juoksuharjoittelulla hoituu kuntoremontti olipa tavoitteena kilpailutulos tai tunnelmallinen kisatapahtuma. Juoksija-lehti kok...
Treeniartikkelit juoksuun
24

Nastalenkkareilla pitoa talvijuoksuun

Nastalenkkareilla pitoa talvijuoksuun

Nastoitetut juoksukengät mahdollistavat rennon askelluksen liukkaillakin keleillä ja vähentävät kaatumisriskiä. Nastakenkien juostavuus on parantunut huimasti. Edes vesitiivis kalvo ei tee kengästä jäykkää.

Kesälenkkareilla jäisillä teillä lipsutteleva konkari saattaa selviytyä tuurilla ja taidolla ehjin nahoin talvesta. Varovainen ja luistava askel aiheuttaa kuitenkin helposti lihasten jumiutumista ja jopa rasitusvammoja. Juoksu saattaa muuttua lopulta aikamoiseksi jäkitykseksi. Askellus ei pysy rentona, kun tossuun ei voi luottaa.

Tämän päivän nastajuoksukenkien juostavuus on parantunut huimasti. Nastat pysyvät tiukasti paikoillaan, ja kenkiä voi käyttää monta talvea.

 


 

Nastajuoksukengät ovat pääsääntöisesti tuulenpitäviä, ja monet niistä hylkivät varsin hyvin myös vettä. Täysin vedenpitävien kenkien huono puoli on se, että sisään päästessään vesi ei tule kengästä ulos. Erilaisilla nilkkasuojuksilla saat näppärästi lisäsuojaa kosteutta, lunta ja kylmyyttä vastaan.
Päälliset on tehty kestämään kulutusta, ja varvassuojat sekä erilaiset vahvikkeet tekevät nasturista tavallista juoksukenkää suojaavamman. Pienet murikat eivät iske häiritsevästi jalkaan jämerän pohjan läpi. Nastajuoksukengät toimivat hyvin myös kesällä sateen liukastamilla tai muutoin vaativilla poluilla, joilla pito ja suojaavuus auttavat.
Kevyimmät tossut sopivat erinomaisesti koviin treeneihin, ja niillä kelpaa rallatella myös talven testikisoissa.
Moni peruslenkkari pitää kelvollisesti pakkaslumella, mutta lenkkireitillä ei tarvita kuin yksi liukas mutka ja jalat lähtevät alta. Erilaiset venähdykset, repeämät ja murtumat ovat tyypillisiä kaatumisesta aiheutuneita vammoja. Iso osa näistä tapaturmista olisi estettävissä.

SYKSYN 2016 TESTI
Juoksija-lehden testiryhmä koejuoksi syksyn 2016 ja talven 2017 seitsemän nasturia. 
Lenkkarimainen ASICS GEL-FUJISETSU 2 GTX on muuttunut tälle vuodelle vain väriltään. 
ICEBUGIN laajaan mallistoon ei ole tehty merkittäviä muutoksia viime vuoteen verrattuna, mutta KAYI2-mallin nimi vaihtui KAJANIKSI. Siinä on pronaatiotuki toisin kuin muuten vastaavassa DTS-mallissa. ICEBUG AURORA BUGRIP on kaarevalestinen, Tämä malli osoittautui koejuoksuissa testin pitävimmäksi kengäksi. ICEBUG PYTHO3 BUGRIPISSÄ on matala välipohja ja kiertojäykkyyttä.
INOV-8 ARCTIC TALON 275 on kiertolöysä ja matalalla välipohjalla varustettu tossu, jossa on muista kengistä poikkeava korkea nappulapohja. 
VJ SARVAN keveisiin malleihin ei ole tehty muutoksia. D’VIL 2 on kiertolöysä, testin vähiten vaimennettu ja kevein kenkä. VJ Sarvan toinen testikenkä on suosittu ja kepeä XERO 3.
Testissä esiintyvien kenkien hinnat ovat 169–189 euroa.

Tarkemmat testitiedot löydät Juoksija-lehdestä 9/2016, joka ilmestyy 17. marraskuuta. Kaikki seitsemän mallia lisättynä Inov-8 Arctic Claw´lla ovat nähtävillä myös Juoksijan Kenkäklinikassa osoitteessa www.juoksija-lehti.fi lehden ilmestymisestä lähtien.

TÄSTÄ KENKÄLINIKKAAN

Näiden nastakenkien lisäksi Salomon Spike Cross 3:n saatavuus suomalaisissa kaupoissa on hyvällä tasolla. Lisäksi saatat löytää muun muassa seuraavat mallit: Haglöfs Gram Spike GT, Icebug Anima, VJ Sarva Xirec, Inov-8:n Oroc.

VARMISTA HYVÄ PITO – KENKÄTESTAAJA PETRI SAAVALAISEN 3 VINKKIÄ
1. Kiitettävä pito vaatii yleensä 15–20 nastaa.
2. Kanta- ja päkiävoittoisesti juoksevat tarvitsevat pidon eri kohtiin pohjaa. Keskiosan nasta auttaa juurakoissa.
3. Voimakkaasti kuvioitu pohja varmistaa pidon lumipöpperössä ja pehmeällä alustalla.

 

Teksti Petri Saavalainen
Kuvat Seppo Anttila

 

 

 

 

Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (29480) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna