Menu Color:
Main Color:
Käyttäjätunnus esim: Virtanen Ville
Salasana esim: 000999
  Kirjautumisohjeet

Treeniartikkelit juoksuun
24

Nastalenkkareilla pitoa talvijuoksuun

Nastalenkkareilla pitoa talvijuoksuun

Nastoitetut juoksukengät mahdollistavat rennon askelluksen liukkaillakin keleillä ja vähentävät kaatumisriskiä. Nastakenkien juostavuus on parantunut huimasti. Edes vesitiivis kalvo ei tee kengästä jäykkää.

Kesälenkkareilla jäisillä teillä lipsutteleva konkari saattaa selviytyä tuurilla ja taidolla ehjin nahoin talvesta. Varovainen ja luistava askel aiheuttaa kuitenkin helposti lihasten jumiutumista ja jopa rasitusvammoja. Juoksu saattaa muuttua lopulta aikamoiseksi jäkitykseksi. Askellus ei pysy rentona, kun tossuun ei voi luottaa.

Tämän päivän nastajuoksukenkien juostavuus on parantunut huimasti. Nastat pysyvät tiukasti paikoillaan, ja kenkiä voi käyttää monta talvea.

 


 

Nastajuoksukengät ovat pääsääntöisesti tuulenpitäviä, ja monet niistä hylkivät varsin hyvin myös vettä. Täysin vedenpitävien kenkien huono puoli on se, että sisään päästessään vesi ei tule kengästä ulos. Erilaisilla nilkkasuojuksilla saat näppärästi lisäsuojaa kosteutta, lunta ja kylmyyttä vastaan.
Päälliset on tehty kestämään kulutusta, ja varvassuojat sekä erilaiset vahvikkeet tekevät nasturista tavallista juoksukenkää suojaavamman. Pienet murikat eivät iske häiritsevästi jalkaan jämerän pohjan läpi. Nastajuoksukengät toimivat hyvin myös kesällä sateen liukastamilla tai muutoin vaativilla poluilla, joilla pito ja suojaavuus auttavat.
Kevyimmät tossut sopivat erinomaisesti koviin treeneihin, ja niillä kelpaa rallatella myös talven testikisoissa.
Moni peruslenkkari pitää kelvollisesti pakkaslumella, mutta lenkkireitillä ei tarvita kuin yksi liukas mutka ja jalat lähtevät alta. Erilaiset venähdykset, repeämät ja murtumat ovat tyypillisiä kaatumisesta aiheutuneita vammoja. Iso osa näistä tapaturmista olisi estettävissä.

SYKSYN 2016 TESTI
Juoksija-lehden testiryhmä koejuoksi syksyn 2016 ja talven 2017 seitsemän nasturia. 
Lenkkarimainen ASICS GEL-FUJISETSU 2 GTX on muuttunut tälle vuodelle vain väriltään. 
ICEBUGIN laajaan mallistoon ei ole tehty merkittäviä muutoksia viime vuoteen verrattuna, mutta KAYI2-mallin nimi vaihtui KAJANIKSI. Siinä on pronaatiotuki toisin kuin muuten vastaavassa DTS-mallissa. ICEBUG AURORA BUGRIP on kaarevalestinen, Tämä malli osoittautui koejuoksuissa testin pitävimmäksi kengäksi. ICEBUG PYTHO3 BUGRIPISSÄ on matala välipohja ja kiertojäykkyyttä.
INOV-8 ARCTIC TALON 275 on kiertolöysä ja matalalla välipohjalla varustettu tossu, jossa on muista kengistä poikkeava korkea nappulapohja. 
VJ SARVAN keveisiin malleihin ei ole tehty muutoksia. D’VIL 2 on kiertolöysä, testin vähiten vaimennettu ja kevein kenkä. VJ Sarvan toinen testikenkä on suosittu ja kepeä XERO 3.
Testissä esiintyvien kenkien hinnat ovat 169–189 euroa.

Tarkemmat testitiedot löydät Juoksija-lehdestä 9/2016, joka ilmestyy 17. marraskuuta. Kaikki seitsemän mallia lisättynä Inov-8 Arctic Claw´lla ovat nähtävillä myös Juoksijan Kenkäklinikassa osoitteessa www.juoksija-lehti.fi lehden ilmestymisestä lähtien.

TÄSTÄ KENKÄLINIKKAAN

Näiden nastakenkien lisäksi Salomon Spike Cross 3:n saatavuus suomalaisissa kaupoissa on hyvällä tasolla. Lisäksi saatat löytää muun muassa seuraavat mallit: Haglöfs Gram Spike GT, Icebug Anima, VJ Sarva Xirec, Inov-8:n Oroc.

VARMISTA HYVÄ PITO – KENKÄTESTAAJA PETRI SAAVALAISEN 3 VINKKIÄ
1. Kiitettävä pito vaatii yleensä 15–20 nastaa.
2. Kanta- ja päkiävoittoisesti juoksevat tarvitsevat pidon eri kohtiin pohjaa. Keskiosan nasta auttaa juurakoissa.
3. Voimakkaasti kuvioitu pohja varmistaa pidon lumipöpperössä ja pehmeällä alustalla.

 

Teksti Petri Saavalainen
Kuvat Seppo Anttila

 

 

 

 

Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (32857) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna