Menu Color:
Main Color:
Käyttäjätunnus esim: Virtanen Ville
Salasana esim: 000999
  Kirjautumisohjeet

Treeniartikkelit juoksuun
27

Mitä hyvältä maastojuoksukengältä vaaditaan?

Mitä hyvältä maastojuoksukengältä vaaditaan?

Polkujuoksun suosio kasvaa. Polkujuoksu vaatii myös kengältä paljon, ja onneksi maastokenkien tarjonta on monipuolistunut. Mitä kengän valinnassa on otettava huomioon?

 


 

Tuore Juoksija-lehti 6/2016 esittelee yhdeksän maasturia. Testi osoittaa, että kenkien ominaisuuksissa on suuria eroja. Voit tutustua eri mallien ominaisuuksiin myös Juoksijan Kenkäklinikassa osoitteessa www.juoksija-lehti.fi.

Juoksijan kenkäekspertti Petri Saavalainen nostaa esille neljä tärkeää ominaisuutta, jotka on otettava huomioon maastokenkien valinnassa.

Pito on tärkein ominaisuus
Maastossa juostessa kengän tulee olla pitävä. Pehmät alustat, kalliot ja puunjuuret ovat useimmiten liukkaita, varsinkin märällä kelillä, joten pitävä kenkä on turvallinen ja tekee juoksusta miellyttävää.
– Vain laadukas erikoistossu pitää märällä kalliolla, Petri Saavalainen tietää testattuaan kaikki Suomessa myynnissä olevat maastokengät.
Usein kengän pitävyyttä on vaikea arvioida kaupassa ilman tositestiä, joten Juoksijan maasturitestin ja Kenkäklinikan tiedot ovat arvokkaita.

Kenkä suojaa jalkoja
Maastossa juostaan kivien ja juurakoiden seassa. Päällisen pitää kestää raapaisuja ja suojata jalkoja. Likaa ja vettä ei voi välttää. Varvassuoja on tarpeellinen.
– Täysin vedenpitävä päällinen on harvoin hyvä, vaikka kenkien materiaalin tuleekin hylkiä vettä. Materiaali ei saa imeä liikaa kosteutta, vaan kengän tulee säilyä keveänä märkänäkin.

Ketterä tuntuma alustaan
Liian tukeva tai jäykkä kenkä on maastossa kömpelö ja jopa vaarallinen.
– Matala kengän pohja antaa hyvän tuntuman alustaan. Silloin juoksija pystyy reagoimaan maaston epätasaisuuksiin.

Löysä kenkä ei toimi maastossa
– Napakka istuvuus ja riittävä tuki antavat luottoa askeleeseen. Jalka ei saa pyöriä kengässä, sillä maastossa mennään usein kaltevilla alustoilla ja jyrkissä mäissä, Petri Saavalainen muistuttaa.

JUOKSIJAN KENKÄKLINIKKA

 

Teksti Ari Paunonen

 

Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (16143) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna