Menu Color:
Main Color:
Käyttäjätunnus esim: Virtanen Ville
Salasana esim: 000999
  Kirjautumisohjeet
 • Syksyn 2017 maastokengät testissä
  Vaihtelua ja elämyksiä tarjoavasta polkujuoksusta nautit eniten, kun varusteesi ovat kunnossa. Tärkein hankinta on hyvät maastojuoksukengät. Tutustu Juoksija-lehden syksyn 2017 maasturien testiin.
 • Korjaa yleisin tekniikkavirhe: istuva juoksuasento
  Istuva juoksuasento vie tehon pois askeleesta. Tämä tekniikkavirhe on opeteltavissa pois. Hyvä lihaskuntoharjoittelu ja oman askelrytmin tarkkailu auttavat sen korjaamisessa.
 • Juoksukoulu tsemppaa eteenpäin
  Juoksukoulusta löytyvät motivaatio, monipuoliset treenit ja maailman paras treeniseura. Mukaan ilmoittaudutaan tekniikkavinkkien toivossa, pois lähdetään uuden juoksuperheen kanssa.
 • Korjaa tekniikkavirheet
  Hyvä askel on avain nautinnolliseen juoksuun. Oikea tekniikka tekee sinusta nopean ja kestävän. Vammariski pienee, kun keho rasittuu vähemmän. Jokaisella juoksijalla on yleensä kehitettävää omassa tyy...
 • Näin syke ohjaa harjoittelua
  Yksinkertaisin ja yksilöllisin keino rasitustasojen määrittämiseksi on syke. Eri kestävyysominaisuudet voidaan määrittää prosentteina maksimisykkeestä.
 • Aloittelijan puolimaraton

  Miten ensikertalaisen pitäisi valmistautua elämän ensimmäiselle puolimaratonille? Käyt salilla viikoittain, pelaat työkavereiden kanssa sählyä ja käyt kerran viikossa lenkillä joko juosten tai hiihtä...
 • Vauhtikestävyydellä tuloksiin

  Hyvällä peruskunnolla tyylikkäästi maaliin, vauhtikestävyydellä tulokset paremmiksi. Näin voisi tiivistää kuntojuoksijan ohjeet maratonilla, puolikkaalla ja kympillä. Hyvä vauhtikestävyys auttaa saavu...
 • Kympin testistä tarkat treenivauhdit

  Kympin testijuoksulla voit helposti selvittää juuri sinulle sopivat harjoitusvauhdit. Juoksijan palvelulla saat juuri sinulle sopivat harjoitusvauhdit eri ominaisuuksien kehittämiseksi.Kympin testijuo...
 • Pohjakuntoa aerobisesta juoksusta

  Kevyt aerobinen harjoittelu kehittää hapenkuljetuselimistöä. Se on myös palauttavaa treeniä kovien harjoitusten jälkeisinä päivinä.
 • Juokse itsesi hyvään kuntoon!

  Hyvä peruskestävyys antaa avaimet fyysiseen hyvinvointiin ja terveyteen. Juoksuharjoittelulla hoituu kuntoremontti olipa tavoitteena kilpailutulos tai tunnelmallinen kisatapahtuma. Juoksija-lehti kok...
Treeniartikkelit juoksuun
27

Mitä hyvältä maastojuoksukengältä vaaditaan?

Mitä hyvältä maastojuoksukengältä vaaditaan?

Polkujuoksun suosio kasvaa. Polkujuoksu vaatii myös kengältä paljon, ja onneksi maastokenkien tarjonta on monipuolistunut. Mitä kengän valinnassa on otettava huomioon?

 


 

Tuore Juoksija-lehti 6/2016 esittelee yhdeksän maasturia. Testi osoittaa, että kenkien ominaisuuksissa on suuria eroja. Voit tutustua eri mallien ominaisuuksiin myös Juoksijan Kenkäklinikassa osoitteessa www.juoksija-lehti.fi.

Juoksijan kenkäekspertti Petri Saavalainen nostaa esille neljä tärkeää ominaisuutta, jotka on otettava huomioon maastokenkien valinnassa.

Pito on tärkein ominaisuus
Maastossa juostessa kengän tulee olla pitävä. Pehmät alustat, kalliot ja puunjuuret ovat useimmiten liukkaita, varsinkin märällä kelillä, joten pitävä kenkä on turvallinen ja tekee juoksusta miellyttävää.
– Vain laadukas erikoistossu pitää märällä kalliolla, Petri Saavalainen tietää testattuaan kaikki Suomessa myynnissä olevat maastokengät.
Usein kengän pitävyyttä on vaikea arvioida kaupassa ilman tositestiä, joten Juoksijan maasturitestin ja Kenkäklinikan tiedot ovat arvokkaita.

Kenkä suojaa jalkoja
Maastossa juostaan kivien ja juurakoiden seassa. Päällisen pitää kestää raapaisuja ja suojata jalkoja. Likaa ja vettä ei voi välttää. Varvassuoja on tarpeellinen.
– Täysin vedenpitävä päällinen on harvoin hyvä, vaikka kenkien materiaalin tuleekin hylkiä vettä. Materiaali ei saa imeä liikaa kosteutta, vaan kengän tulee säilyä keveänä märkänäkin.

Ketterä tuntuma alustaan
Liian tukeva tai jäykkä kenkä on maastossa kömpelö ja jopa vaarallinen.
– Matala kengän pohja antaa hyvän tuntuman alustaan. Silloin juoksija pystyy reagoimaan maaston epätasaisuuksiin.

Löysä kenkä ei toimi maastossa
– Napakka istuvuus ja riittävä tuki antavat luottoa askeleeseen. Jalka ei saa pyöriä kengässä, sillä maastossa mennään usein kaltevilla alustoilla ja jyrkissä mäissä, Petri Saavalainen muistuttaa.

JUOKSIJAN KENKÄKLINIKKA

 

Teksti Ari Paunonen

 

Julkaistu: | Avainsanat: | Kommentteja (0) | Luettu (14720) kertaa
Kommentointi ei ole avoinna